Dagtocht Szigetvár

Een leuke dagtocht en zeker de moeite waard als je van geschiedenis houdt, ruïnes leuk en interessant vindt en wilt rondstruinen in musea of winkelstraten.

Op ongeveer een half uur rijden vanaf Kaposvár vind je Szigetvár. De ruïnes van de beroemde burcht bereik je als je vanaf de 67 de Joszef Attilla utca volgt en na de twee torens rechts afgaat. De twee torens maken deel uit van de muziekhal van Szigetvár.

Zoals veel interessante plaatsen is ook de burcht van Szigetvár wat lastig te vinden. Szigetvár zelf ligt aan hoofdweg 6, die Barcs via Pécs met Boedapest verbindt. De belegering van de burcht van Szigetvár (Eilandburcht) in 1566 tegen de Turken was een van de spectaculairste gebeurtenissen in de Hongaarse geschiedenis. De burcht van Szigetvár lag op eilanden in het moerasgebied en was daardoor niet gemakkelijk te veroveren. Onder leiding van de ban van Kroatië, graaf Miklós Zrínyi, moesten 2.500 Hongaarse en Kroatische soldaten het opnemen tegen een leger van 100.000 Turken, onder leiding van Sultan Süleyman. Precies 33 dagen hielden de commandant Zrinyi en zijn mannen zich staande. Toen de strijd ten slotte een gevecht van man tot man werd, wonnen de Turken en overleefden slechts enkele verdedigers van de burcht de slag. De burcht werd na 1960 gerestaureerd. Op het Zrinyi tér staat een monument voor de commandant en de sultan.

In de moskee en een villa uit 1930 nabij de ruïne is een museum ingericht waarin de geschiedenis van de burcht en de stad worden belicht (Zrínyi Vár utca 19).

Vanuit Szigetvár kun je verder doorrijden naar Pécs, culturele hoofdstad van Europa in 2010. Deze rit duurt ongeveer een half uur.