Dagtocht Balaton en Tihany

Hongarije is uiteraard bekend vanwege het Balatonmeer. Een meer van 592 km2. Enkele feitjes: het meer is op zijn diepste punt 12 meter diep, maar de gemiddelde diepte is 3 meter. De omtrek bedraagt 236 km. Om die reden verdampt er in de zomer veel water. Strikt genomen is de benaming Balatonmeer onjuist en dubbelop: de laatste lettergreep in de naam, to(n), betekent namelijk "meer". De Hongaren hebben het dan ook over het Balaton of liefkozend A Balcsi. Een aantal jaren geleden is men begonnen met de aanleg van fietspaden, zodat je nog meer kunt genieten van een tochtje langs het water. Ongeveer in het midden van het meer bevindt zich het schiereiland Tihany.

Het schiereiland werd reeds in de oertijd bewoond. Door de gunstige ligging heeft het steeds mensen aangetrokken. Men heeft er grafheuvels gevonden en ook de Romeinen bouwden er hun huizen tegen de berghellingen. Tegenwoordig is het eiland vooral recreatie- en vakantiegebied.

In Tihany vind je naast de mooie kerk, waar Koning Andreas 1 ligt begraven, ook een aantal musea. Er zijn veel winkeltjes waar paprika, die op allerlei manieren is verwerkt, wordt verkocht. Maar ook voor diverse aardewerk, modern en typisch Hongaars, kun je in Tihany terecht. Wil je een leuke dagtocht maken, combineer dan een bezoekje aan een van de badplaatsen, bijv. Balatonlelle, en vaar met de boot vanaf Szantód over naar Tihany. Je kunt te voet of met de auto op de boot.

Vanuit Tihany kun je ervoor kiezen om terug te rijden over Keszthely (zie ook onze dagtocht Keszthely en Csillagvár) of over Siófok.