Dagtocht Balaton via Kaposvár

Een heel andere tocht om te maken naar het Balaton is vanuit Kaposvár. Ga in Juta richting Somogyjád en via Ostopan door naar Somogyvámos (Hare Krishna) en Somogyvár (Romeinse ruïne). Bezoek de markt in Fonyód (op woensdagen) en stop dan in Rádpuszta om lekker te eten en de paardenshow te bekijken.

Somogyvámos

Hare Krishna. Als je van rust houdt en er voor open staat, is het heel relaxed. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen. Er is ook een restaurant met Aju Vedish eten en drinken en er is ook een winkeltje bij. Er zijn oude Hongaarse koeien, daar werken ze mee. Ook is er een school voor hun kinderen en leven zij van wat het land opbrengt en van de inkomsten van toeristen etc. Er zijn woonverblijven met solar technieken. De Krishna leven puur, ze staan om 4:30 op, gaan dan mediteren en werken en later pas eten. Er mag op hun grond niet gerookt en gedronken worden.

Somogyvár

Opgravingen Benedictijnse abdij. De abdij van Somogyvár is gebouwd tussen 1091 en 1095 en de eerste Benedictijnse monniken werden vanuit de Abbey of Saint-Gilles uitgenodigd. Later kwamen daar monniken uit Frankrijk en andere abdijen vanuit Hongarije bij. Zoals zo vaak bij Benedictijnse abdijen die op belangrijke locaties waren gebouwd, verkregen de lokale koningen en prinsen de heerschappij en veranderden de abdij in een militair fort. De archeologische opgravingen begonnen in 1972 teneinde de originele overblijfselen van de abdij te vinden. De ruïnes werden in 1991 voor het publiek opengesteld.

Rádpuszta

Er worden regelmatig paardenshows gegeven, maar de dagen wisselen gedurende het seizoen. Als het té warm is, worden de tijden aangepast aan de paarden. Vraag bij onze receptie naar de juiste dagen voor de paardenshow. In het restaurant Élménybirtok kun je heerlijk eten onder het genot van zigeunermuziek. Vooral bij stelletjes komt een van de violisten graag een serenade brengen.