Het dorp

Somogygeszti is een rustig dorp gelegen in de provincie Somogy en ligt tussen het Balatonmeer (ca. 45 km) en de stad Kaposvár (ca. 25 km). Vanaf de hoofdweg 67 richting Kaposvár in Mernye naar rechts. Het dorp heeft ongeveer 500 inwoners en beschikt over 1 barretje ofwel buurthuis en 2 kleine supermarktjes. Daarnaast is er uiteraard de kerk.
Het dorp beschikt over een school, voetbalveld, een buurthuis, een kasteel en een manege.  Aangezien de burgemeester ook in het dorp woont worden de borders langs de straten fleurig verzorgd. Voorbij het kasteel ligt de manege. Hier is de mogelijkheid om met een koetsje de omgeving rond te gaan. Verder is er een mogelijkheid tot rijles en voor de gevorderde ruiter is het ‘een aanrader’ (volgens klanten) om de omgeving onder begeleiding te verkennen. De rij-instructeur/begeleider spreekt goed Engels. Informatie over de manege is verkrijgbaar bij de receptie.

Geszti komt waarschijnlijk van het woord ‘gesztenye’ (kastanje). Dus vroeger stond het dorp waarschijnlijk vol kastanje bomen. Deze kastanje bomen vindt je nog wel in het kasteelpark. De omgeving van het dorp is glooiend heuvelachtig. Er wordt veel mais verbouwd. Wandelroutes zijn er niet uitgezet. Aangezien er maar 1 geasfalteerde weg naar het dorp gaat, leent de omgeving zich wel voor meerdere wandelingen. Vanwege de heuvelachtige omgeving is mountainbiken geweldig!

Wijnhuisjes

Bij het dorp zijn verschillende wijnhuisjes te vinden. Vele worden nog gebruikt. Hier wordt nog wijn gemaakt voor voornamelijk eigen gebruik. Er zijn ook huisjes waar regelmatig een gezellig samenzijn wordt georganiseerd. Als je geluk hebt kan het zo zijn dat in het weekend de mensen samenkomen en dat campinggasten er tegen een kleine vergoeding bij aan kunnen schuiven.

Hier wordt dan de hele dag pálinka (Hongaarse sterke drank 52%), wijn en frisdrank gedronken. Tijdens het drinken worden er dan ouderwetse gerechten klaargemaakt. B.v. gulyásleves, of pörkölt (het stoofpotje dat wij kennen als goulash). Maar dat kan ook lecsó zijn, een gerecht voornamelijk bestaande uit de overheerlijke Hongaarse paprika. Verder kun je er een rustige rondwandeling maken.

En als de avond invalt. Dan kun je genieten van de prachtige sterrenhemel en -als de lucht later in het jaar helder is- de schitterende Melkweg.

wijnhuisje avond 6kl